21.08.2019
9 Min

Ohjenuorat ekologisempiin valintoihin

Monilla on tarve tehdä ekologisempia valintoja arjessaan. Mutta mitkä olisivat suuria linjoja, joita noudattamalla pääsisi ekologisempaan elämäntapaan? Usein on tarjolla ristiriitaistakin tietoa, eikä valinnan teko ole aivan yksinkertaista. 

Etsimme tähän blogiartikkeliin tutkimustietoon pohjaavia ohjeita, jotka voivat myös yllättää. Jos esimerkiksi voi valita kahdesta erilaisesta toimintatavasta, tuotteesta, hankinnasta, matkavaihtoehdosta tai kulkuneuvosta – mikä olisi se ympäristöä vähemmän kuormittava valinta? Keräsimme ohjenuorat siihen, miten voit valita sen oikeasti ekologisemman vaihtoehdon erilaisissa tilanteissa. Jokaisen kappaleen perästä löydät kyseisen kappaleen kootut ohjeet. 

Voit myös siirtyä tästä suoraan kategorioihin: 1. Mikä kauppakassi tai roskapussi on ekologisin?, 2. Miten matkustaa ekologisemmin?, 3. Millaiset vaatteet ovat ekologisia? 4. Miten tunnistaa ekologinen kosmetiikka?  5. Energiansäästöllä ekologisemmaksi

1. Mikä kauppakassi tai roskapussi on ekologisin?

Millainen on ekologisin kauppakassi? Kangaskassi, paperikassi vai kierrätysmuovista valmistettu? Toisin kuin on linjattu ympäri maailman, tutkimukset ovat päätyneet siihen, että muovikassi on toistaiseksi näistä vaihtoehdoista ympäristöystävällisin kauppakassi. Luvut saatiin laskemalla muovikassin hiilijalanjälki, jos muovikassi joko kierrätetään muovinkeräyksessä tai roskapussina jälkikäteen. Esimerkiksi paperipussia pitäisi pystyä käyttämään 11 kertaa, jotta se olisi muovikassin kanssa hiilijalanjäljeltään tasoissa. 

14 erilaista kauppakassia vertailleen tanskalaistutkimuksen mukaan yllättäen kangaskassin valmistuksen hiilijalanjälki oli muovikassiin verrattuna 840-kertainen – ottaen huomioon kassin koko elinkaari raaka-aineesta tuotantoon, käyttöön ja lopulta jätteeksi. Muovikassi, etenkin kierrätysmuovista tehty, on siksi lopulta ekologisempi valinta nykyisistä vaihtoehdoista. Tämä edellyttää sitä, että muovipussi kierrätetään muovinkeräyksessä. Kun muovi kierrätetään asiallisesti, se ei päädy maailman meriin.

Kuitenkin on hyvä muistaa, että reput ja muut laukut, joita muutenkin käytät, ovat ehdottomasti kestävä vaihtoehto kauppaostosten kantamiseen.

Paras roskapussi? Pyri käyttämään jo kotiin muiden tuotteiden mukana tulleita pusseja

Kauppakassina käytetty muovikassi (mieluiten kierrätysmuovista) voidaan käyttää kotitalousmuovin keräyspussina, jolloin se päätyy takaisin mukaan muovin kierrätykseen. Voit lukea tästä, miten muovi Suomessa kierrätetään Fortumin muovijalostamossa. 

Sekajätteelle on omat ohjeensa. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sekajätteelle ekologisin pussi on joko muiden tuotteiden mukana tullut pussi, kuten hedelmäpussi, tai mahdollisimman ohut tai kierrätysmuovista valmistettu kassi. Myös sanomalehti kääräistynä tai paperikassi ovat ekologisesti järkeviä vaihtoehtoja. 

Biohajoavien pussien hiilijalanjälki on suuri, eivätkä ne kompostoidu tarpeeksi nopeasti

Biohajoavia pusseja ei kannata käyttää niiden ekologisuuden vuoksi, sillä toisin kuin on uskottu, biohajoavan pussin elinkaaren hiilijalanjälki on usein jopa suurin muihin pusseihin verrattuna. Kannattaakin mieluummin siirtyä kompostoimaan biojätteet paperi- tai kartonkipakkauksissa tai sanomalehdteen käärittynä. 

Hajotessaan biohajoava muovi aiheuttaa hiilidioksidi- tai metaanipäästöjä ilmakehään, ja sen lisäksi niistäkin irtoaa hajotessaan mikromuoveja, kuten muustakin muovista. Asiantuntijoiden mukaan biohajoavat muovipussit eivät myöskään hajoa tarpeeksi nopeasti jätteenkäsittelylaitoksilla, joissa niitä joudutaan keräämään pois ja viemään poltettavaksi – sillä niitä ei voida kierrättää muovina.

5 ohjenuoraa ostoskassin ja roskapussin valintaan:

  1. Esimerkiksi reppu tai muu muutenkin käyttämäsi laukku on hyvä ja ekologinen ostoskassi.
  2. Muovikassi – etenkin kierrätysmuovista – on hiilijalanjäljeltään kangaskassia, paperikassia ja biohajoavaa muovikassia ekologisempi valinta. Edellyttäen, että muovikassi kierrätetään asianmukaisesti.
  3. Biohajoavien pussien hiilijalanjälki on usein suurin, eikä pussi hajoa tarpeeksi nopeasti.
  4. Asiantuntijat suosittelevat kompostointiin mieluummin paperia tai kartonkia kuin biohajoavaa pussia.
  5. Sekajätteelle roskapussiksi kannattaa käyttää pakkausmateriaalien mukana tulleita pusseja (kuten hedelmäpussit), kierrätysmuovista valmistettua muovikassia tai ohutta muovikassia.

2. Miten matkustaa ekologisemmin?

 

Mikä olisi kesälomilla vähiten ympäristöä kuormittava tapa matkustaa?  Vaihtoehtoja ja hiilidioksidipäästöjä voi vertailla eri laskureilla kuten Atmosfair, Finnairin päästölaskuri ja Lomalistan hiilijalanjälkilaskuri

Esimerkiksi Tukholma-Helsinki -matkasta tehtiin ansiokas vertailu Sitran blogissa: 

  1. Vähiten hiilidioksidipäästöjä: Juna (Tornion ja Haaparannan kautta) aiheuttaisi bussikyyteineen 14 kg  päästöjä (mutta useimmille aikataulunsa puolesta vaikea).
  2. Seuraavaksi vähiten hiilidioksidipäästöjä: Potkurilentokone, jonka haitari oli koneesta riippuen 43–80 kg päästöjä. 
  3. Seuraavaksi eniten hiilidioksipäästöjä: Autolautta 136 kg päästöjä. Tosin Turusta lähtevä Viking Grace liikkuu nesteytetyllä maakaasulla, ja tuottaa noin 20-30 prosenttia vähemmän päästöjä kuin tavalliset autolautat.
  4. Eniten hiilidioksidipäästöjä: Suihkulentokone tuottaa päästöjä keskimäärin 207 kg. 

Vastaavasti Maaseudun tulevaisuus teetti laskelmat 440 kilometrin mittaiselle matkalle, käyttäen esimerkkinä etäisyyttä Helsingistä Tukholmaan.

440 kilometriä päästöt / kulkuneuvo:

  1. Juna 1 kg
  2. Bussi 26 kg
  3. Sähköauto 54 kg
  4. Henkilöauto 88 kg
  5. Potkurilentokone 97 kg
  6. Laiva 136 kg
  7. Suihkulentokone 207 kg

 

Ekologisemman matkustuksen 8 ohjenuoraa:

  1. Raideliikenne on aina ekologisin vaihtoehto.
  2. Bussi on seuraavaksi ekologisin vaihtoehto.
  3. Sähköauto kuormittaa ympäristöä lähes puolet vähemmän kuin tavallinen auto. Sitran mukaan valtaosa auton elinkaaren päästöistä aiheutuu polttoaineesta, auton valmistuksesta syntyy vain noin 10-20 prosenttia päästöistä.
  4. Viime hetken lentoliput eli äkkilähdöt ovat lennoista usein ekologisempia, sillä lentoliikenteen päästöt jaetaan matkustajien määrällä. – Äkkilähtöjen paikat eivät laskennallisesti juuri lisää päästöjä, jos lentokoneen täyttökapasiteetti kasvaa esimerkiksi 50 prosentista 80 prosenttiin. Kokonaispäästöt jaetaan silloin useammalla matkustajalla koneessa, joka olisi muutenkin lentänyt.
  5. Potkurilentokoneet ovat suihkulentokoneita ympäristöystävällisempi valinta.
  6. Mitä uudempi lentokone, sitä vähemmän se saastuttaa.
  7. Jos kohteeseen on suorat lennot tarjolla, ne päihittävät ekologisempana välilaskulliset lennot. Nousut ja laskut kuluttavat eniten polttoainetta.
  8. Autolautalla matkustamisen päästöt ovat useimmiten suuremmat kuin potkurilentokoneilla lentämisen päästöt.
  9. Jos matkustat Euroopan sisällä, voit helposti valita nopean junan lennon sijaan.
  10. Jos lennät, voit kompensoida hiilidioksidipäästöjä esimerkiksi Maan ystävien lentomaksulla tai sivustolla co2esto.com

 

3. Millaiset vaatteet ovat ekologisia?

 

Pääperiaate vaatteiden ekologisuuteen on ostaa vaatteita, joita uskot voivasi käyttää pitkään. Kun vaatteelle ei enää ole käyttöä, voit myydä tai lahjoittaa sen eteenpäin – laadukas vaate kestää myös käyttäjältä toiselle.

Miten ostaa ekologisemmin?

 

  •  Vaatteiden tulee olla riittävän laadukkaita. Usein vaatteen laadukkuuteen vaikuttavat niin materiaalit kuin valmistaja. Kuitenkin samaltakin merkiltä voi löytyä kestäviä ja ei-niin kestäviä vaatteita, siksi materiaali on yleensä parempi mittari kuin pelkkä brändi. Laadukkaat vaatteet ovat usein arvokkaampia, joten hyvä tärppi on esimerkiksi ostaa laadukkaita vaatteita käytettyinä tai alennusmyynneistä, jolloin hinta on hieman huokeampi.
  • Materiaalilla on merkitystä. Vaatteen laadukkuus kulkee usein käsi kädessä sen materiaalin kanssa. Suosi näitä materiaaleja: luonnonmateriaalit kuten kierrätyspuuvilla, villa, silkki, kashmir ja pellava.

 

Vältä näitä materiaaleja: 

  1. Elastaani, etenkin suuret määrät (elastaani pilaa usein vaatteen kierrätysmahdollisuudet uutena materiaalina, vaatteet eivät pysy pitkään kuosissaan eivätkä kestä pitkään), 
  2. Akryyli (saa usein vaatteet nyppyyntymään, ja on ongelmallinen kierrättää), 
  3. Keinonahka eli polyuretaani (ei kestä aikaa, pinta rikkoontuu eikä esimerkiksi pidä lämpöä).

Vältä haalimasta vaatekaappia täyteen heräteostoksia tai lyhyen sesongin kuumimpia muotivaatteita. Kannattaa mieluummin tähdätä omaan, nykyiseen tyyliin ja jo käytössä oleviin vaatteisiin sopiviin vaateostoksiin. Nykyisin muodin sesongit kestävät pahimmillaan vain muutaman kuukauden. Tähtää mieluummin tyyliisi sopiviin valintoihin, joita voit muunnella tekemällä erilaisia yhdistelmiä ja vaihtamalla esimerkiksi asusteita. Kestävään muotiin panostaminen ei tarkoita sitä, etteikö vaatekaapissasi voisi olla myös wau-efektiä.


Jos pystyt, osta vaatteita, joiden alkuperä ja ekologisuus on tiedossasi, esimerkiksi vaatteita, joissa on sertifikaatti.

Esimerkki kestävän vaatekappaleen ekologisuudesta: Jos laadukas vaatekappale on käytössä vuosia, se voi tulla monta kertaa ekologisemmaksi kuin vaihtoehto, jossa vaate korvataan uudella joka vuosi. 

Vinkki: Myös vaatteen todellinen hinta kannattaa laskea aina kaavalla: ostohinta jaettuna todellisilla käyttökerroilla. 

Ekologisempien vaateostoksien 5 ohjenuoraa:

Mitä pidempään vaatekappale kestää käytössä– eli mitä pidempi on vaatteen elinkaari – sitä ekologisempi (sekä taloudellisempi) valinta se on

  1. Käytetyn vaatteen ostaminen tai myyminen on yksi tapa jatkaa vaatekappaleen elinkaarta. 
  2. Vältä materiaaleja, jotka menettävät esteettisyytensä tai kuluvat nopeasti, sekä materiaaleja, joita on vaikea kierrättää.
  3. Vaatteissa voi olla nykyisin myös ekomerkintä, esimerkiksi kertoen, että vaate on kierrätyskuitua tai vettä säästäen valmistettu – voit etsiä näitä merkintöjä vaatteista.
  4. Kierrätä käyttämättömät vaatteesi esimerkiksi Uffille, Konttiin tai kierrätyskeskuksiin. 
  5. Kierrätä vaatelumppusi. Vaatelumput eli käyttökelvottomat vaatteet ja tekstiilit hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan uutena  materiaalina. Esimerkiksi vaateliikkeet kuten KappAhl, ​​Lindex ja H&M ottavat vastaan tarpeettomat ja käyttökelvottomat tekstiilit. 

4. Miten tunnistaa ekologinen kosmetiikka?

 

Jos haluaa varmistaa, että kosmetiikka, jota käytät, on myös ympäristöystävällistä, kannattaa tuotteesta etsiä ympäristömerkintä kuten Joutsenmerkki tai jokin näistä sertifikoinneista. Voit myös tarkistaa suomalaisella Cosmethics-sovelluksella, mitä kosmetiikka pitää sisällään. 

Yleisesti luonnonkosmetiikka tarkoittaa useimmiten myös ympäristöä säästävää kosmetiikkaa. Sen valmistuksessa:

  • Ei saa käyttää mikromuoveja.
  • Suositaan kasviperäisiä ja luomuraaka-aineita, joiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. 
  • Uhanalaisia kasveja ei saa käyttää, ja geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty.
  • Jos tuotteessa on mineraalipitoisia raaka-aineita, niiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä. 
  • Valmiin tuotteen on oltava mahdollisimman biohajoava, ja pakkausmateriaalien mahdollisimman ekologisia. 
  • Myös eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan kaikissa tuotannon vaiheissa.

 

Sertifioitu luonnonkosmetiikka on helpoin tunnistaa sertifikaatista kertovasta logosta, ja se varmistaa, että kosmetiikka täyttää luonnonkosmetiikat kriteerit. Nykyisin näitä sertifikoituja tuotteita löytyy jo markettienkin hyllyiltä, ei pelkästään erikoisliikkeistä.

Kuitenkin esimerkiksi pienet, kotimaiset kosmetiikkamerkit voivat olla täysin samoilla periaatteilla valmistettuja, mutta sertifikaatin hankinta voi olla pienelle yritykselle liian kallis hankkia. Siksi kannattaa ottaa selvää esimerkiksi yrityksen nettisivuilta, mitä raaka-aineiden alkuperästä ja tuotteen ympäristövaikutuksista kerrotaan.

Kesäksi ympäristöystävällisiä aurinkovoiteita

Perinteisissä aurinkovoiteissa on käytetty kemikaaleja, joista osan on todettu olevan vesistöille haitallisia. Nykyisin tarjolla on myös ympäristöystävällisiä aurinkovoiteita, joissa näitä kemikaaleja ei ole. Apteekeissa myytäviä tuotesarjoja ovat esimerkiksi Avene ja Atopik. Muun muassa Ruohonjuuri myy pelkästään ympäristöystävällisiä aurinkosuojatuotteita, sen lisäksi esimerkiksi Hyvinvoinnin.fi -sivusto sekä muut ekologisten tuotteiden nettikaupat tarjoavat kattavan valikoiman eri merkkien ympäristöystävällisiä aurinkovoiteita.  

Ekologisen kosmetiikan tunnistamisen 3 ohjenuoraa:

  1. Etsi luonnonkosmetiikan sertifikaatteja ja ympäristömerkkejä.
  2. Yrityksen nettisivut voivat kertoa tuotteiden raaka-aineiden alkuperän.
  3. Vältä mikromuoveja, tässä yleisimmät nimet:
  • carbomer
  • polyethylene,
  • acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, 
  • nylon-12 
  • acrylates copolymer

5. Energiansäästöllä ekologisemmaksi

 

Muutamilla nikseillä pystyt vaikuttamaan suoraan omaan sähkönkulutukseesi ja säästämään energiaa, sen edes näkymättä asumismukavuudessasi – ja samalla pienennät myös omaa hiilijalanjälkeäsi.

Energiansäästön 4 ohjenuoraa:

  1. Huoneen lämpötilaa laskemalla sopivaksi liian korkean sisälämpötilan sijaan säästät tuntuvasti energiaa –  ja samalla saat terveydelle optimaalisen lämpötilan asuntoon. Parhaaksi yleislämpötilaksi on todettu noin 21 astetta ja makuuhuoneen lämpötilaksi riittää jopa 19 astetta – se myös takaa paremmat unet. Jo yhden asteen lasku kodin lämpötilassa säästää energiaa n. 5 %.
  2. Myös kodinkoneiden käytössä voi säästää sähköä monella tapaa.
  3. Vältä turhaa älylaitteiden käyttöä, sillä yltiöpäinen datan siirto kuluttaa paljon energiaa ja kasvattaa hiilijalanjälkeä. Jääkö Netflix vain pyörimään, vaikka ei oikeastaan enää kiinnostaisi katsoa tai meneekö somen videoiden parissa liikaa aikaa? Jos netti- tai älypuhelinriippuvuus harmittaa, voi tässä olla yksi hyvä lisämotivaatio säännöstellä käyttöä. Tietotekniikka-alan päästöt ovat jo kovemmat kuin lentoteollisuuden, mutta tämä ei ole saanut yhtä lailla huomiota kuin esimerkiksi lentäminen. Hiilijalanjäljen keventämiseksi voit laittaa älylaitteet välillä sivuun ja tehdä jotain muuta – toisin sanoen valita, mitä netistä katselet, ja mihin aikaasi käytät, ja voit sillä vaikuttaa hiilijalanjälkeesi.
  4. Oman sähkönkulutuksen seuraamiseksi voi ottaa avuksi helpon     sovelluksen. Fortumin asiakkaana voit myös seurata omaa kuukausittaista sähkönkulutustasi Oma Fortum- mobiilisovelluksella. 

Tästä blogiartikkelista voit lukea lisää arjen teoista, joilla voit niin säästää luonnonvaroja kuin vaikuttaa omaan hyvinvointiisi. 

Omakotitaloasujana tai kesämökin omistajana, voit myös ryhtyä tuottamaan sähköä omavaraisesti aurinkopaneeleilla. Se keventää omaa hiilijalanjälkeäsi, ja myös säästää sähkölaskussa. Lue tästä lisää Fortumin aurinkopaneeleista. 

Fortumilta saat 100% ilmastoystävällisistä lähteistä saatua sähköä >

 

New call-to-action