Yhteenmuutto on ihana ja jännittäväkin askel suhteessa. Samalla muutto tuo tullessaan arkisia asioita, joihin ei seurusteluaikana ole ehkä aiemmin vielä tarvinnut ottaa kantaa. Miten yhteinen koti sisustetaan miellyttämään molempia? Kuinka usein käydään kaupassa? Voiko yhteiseen kotiin tuoda sata paria kenkiä? Kokosimme yhteenmuutosta muistilistan, jonka avulla selätät tavaratetriksen ja saat elämän saman katon alla sujumaan mukavasti.
Suunnitelkaa yhdessä etukäteen
Miten sovittaa yhteen kaksi elämäntyyliä, sisustusmakua ja vuorokausirytmiä molemmille mieluisalla tavalla? Jotta molemmat tuntevat yhteisen kodin omakseen, on viimeistään yhteen muuttaessa tarpeen selvittää, mitkä asiat ovat toiselle aidosti merkityksellisiä arjessa.
Rakkauden ja innostuksen tunteessa yksityiskohtainen keskustelu voi tuntua vähän turhalta – asioiden tekisi mieli antaa virrata vain omalla painollaan. Silti avoin keskustelu on tärkeä osa yhteenmuuttoa: kun molempien toiveet huomioidaan jo etukäteen, se selkeyttää suunnittelua – ja saatat myös oppia kumppanista jotain uutta ja kiinnostavaa! Tässä yhteenmuuton vinkkilistassa käydään läpi eteen tulevia konkreettisia kysymyksiä ja miten niistä selvitään. Jos olet muuttamassa kimppakämppään, lue hyvät vinkit täältä.
Ensin on hyvä käydä molempien tavarat läpi
Ennen muuttoa on hyvä käydä molempien tavarat yhdessä läpi ja valmistautua siihen, että osasta on yleensä luovuttava. Mitkä ovat sinulle ja kumppanillesi merkityksellisiä tavaroita? Kenties mummon vanha nojatuoli on kulkenut kanssasi aina ja se tuo lämpimiä muistoja mieleen — joten se jatkoon. Joku toinen tavara voi olla kiva, muttei niin tärkeä, etteikö siitä yhteisen hyvän ja molemmille toimivan tilan vuoksi voisi luopua. Lue täältä vinkit, miten käyt tavarasi läpi ja pääset turhasta taakasta kevyesti eroon.
Entä mitä tehdä tavaroille, joita on tuplasti? Yhdellä juustohöylällä pärjää, samoin yhdellä pressopannulla. Listatkaa päällekkäisyydet ja päättäkää yhdessä, mikä lähtee myyntiin tai annetaan eteenpäin. Hyviä puolia on ainakin kaksi: vähemmällä tavaramäärällä muutto sujuu kevyemmin, ja kassaan kilahtaa kivasti rahaa tavaroiden myynnistä.
Jos pariskunnasta toinen jo asuu tulevassa yhteisessä kodissa, on hänen pidettävä mieli avoimena muutoksen edessä. Omasta kodista tuleekin nyt yhteinen koti, mikä voi tarkoittaa suuriakin muutoksia. Tilaa raivataan nyt myös sisäänmuuttajan huonekaluille, vaatteille ja harrastustavaroille. Yhteisen kodin tunnelma saavutetaan miettimällä koko sisustus uudesta näkökulmasta niin, että molempien tavarat ja maut ovat sulassa sovussa ja kummankin persoonallinen kädenjälki näkyy kodissa.
Toisinaan voidaan myös päätyä valitsemaan yhdessä lähes kokonaan uudet huonekalut ja sisustus yhteisen elämän alun kunniaksi. Kun hyödyntää kirppareita uusien tavaroiden etsinnässä, panostaa uusien valinnassa laatuun ja kestäviin sekä kierrätettäviin materiaaleihin ja kierrättää vanhat huonekalut, uuden sisustuksen voi saavuttaa myös ekologisesti.
Miten sovittaa yhteen kaksi erilaista sisustusta?
Entäpä jos tulevan asuinkumppanin sisustustyyli on täysin erilainen kuin oma? Tämä asia askarruttaa monia jo seurusteluaikoina, ja lopullisesti siihen on otettava kantaa muutettaessa yhteen.
Oikotietä ei ole – on vain pohtimista, luopumista ja yhteisen sävelen löytämistä. Miettikää yhdessä, minkälainen sisustus miellyttää ja mikä ei. Miten nimeätte suosikkityylin: onko se vintagea, skandinaavista vai industrialia? Tyylisuunnan mukaan voitte tehdä kuvahakuja esimerkiksi Pinterestistä ja katsoa, miten omaan tyyliin saisi sovitettua asuinkumppanin mieltymykset mukaan. Lopulta kyse on luovuudesta ja kekseliäisyydestä – ja rakkauden mukanaan tuomista kompromisseista.
Hyvä ratkaisu on panostaa sisustuksessa yksinkertaiseen, yhtenäiseen yleisilmeeseen ja lisätä sinne tänne kivoja yksityiskohtia molempien lempityyleistä. Uudet, yhdessä valitut tavarat symboloivat kivalla tavalla uutta alkua. Jos kotia vähän remontoidaan, sekin on hyvä hetki muokata kotia yhteisen näköiseksi. Ympäristöystävällisintä ja edullisinta on hankkia uudet huonekalut ja muut tarvikkeet käytettyinä – usein ne kaikkein yksilöllisimmät löydöt ovatkin kirpputoreilta ja second hand -liikkeistä. Tutustu ekologisiin sisustusvinkkeihin, jotka toteutat pikkurahalla.
Miten yhdessä asuessa jaetaan kulut ja järjestetään muut talousasiat?
Yhdessä asuessa syntyy säästöä monessa asiassa. Vuokran voi jakaa kahtia ja jääkaappi kuluttaa aina saman verran sähköä, oli käyttäjiä yksi tai useampi. Mutta kuinka asumiskulut jaetaan? Entä ruokaostokset, maksaako kaupassa kävijä aina laskun? Arjessa näitä ratkottavia raha-asioita tulee jatkuvasti vastaan ja siksi on hyvä, että käytännöt ovat selkeät ja molemmat osapuolet ovat niihin tyytyväisiä.
Jotkut parit jakavat kaikki kulut tasan. Kuun lopussa tarkastetaan yhteisiin asioihin käytetty raha ja tasataan kulut. Helpommalla pääsee, jos perustetaan maksuja varten yhteinen taloustili, jolle molemmat laittavat saman summan kuun alussa.
Jos toinen on vielä opiskelija tai palkoissa on suuret erot, voi kaikkien kulujen tasajako eriarvoistaa parin rahankäyttöä. Silloin voi kokeilla prosenttitekniikkaa, jonka monet kokevat reiluna: siinä molemmat maksavat suhteessa tuloihinsa samansuuruisen osan yhteisisistä kuluista.
Kumman vuoro on tarttua moppiin ja käydä kaupassa?
Yhteinen arki on kaikkien innostavien asioiden lisäksi myös pyykkäämistä, kokkaamista, siivoamista ja kaupassa käymistä. Paitsi tavaroissa, on myös tavoissa usein yhteensovittamista. Vaivattominta on jakaa kotityöt mieltymysten tai taitojen mukaan. Jos kumppani tykkää kokata, anna hänen toimia keittiön valtiaana ja ota sinä vastuuta vaikka siivoamisesta. Työt voidaan jakaa myös vuoroviikoittain, tuntimäärien mukaan tai niin, että enemmän kotona oleva ottaa suuremman vastuun kotitöistä. Mihin ratkaisuun päädyttekin, tärkeintä on, että molemmat ovat ratkaisuun tyytyväisiä.
On varsin normaalia, että ärsyyntymistä yhdessä asuessa syntyy usein erityisesti erilaisista siisteyskäsityksistä. Siksi on hyvä miettiä, kannattaako suuttua joka kerta, kun toinen ei laita likaisia astioita koneeseen. Sotkun sietokyky on erilainen. Jos sotkulla ei ole itselle suurta merkitystä, sitä ei aina edes huomaa – eikä ymmärrä sotkun häiritsevyyttä. Tässäkin auttaa asioista sopiminen ja molempien tuleminen vastaan. Jos siivouspäiväksi on sovittu lauantai, silloin kaikki hoidetaan lauantaina. Yhdessä asumiseen kuuluu aina kompromisseja, mutta ne ovat yleensä sen arvoisia. Kun molemmat pystyvät joustamaan vuorollaan, yhteiselo säilyy onnellisempana.
Kummallekin kodissa tilaa ja aikaa
Yhteisen katon alla oma elämänrytmi ja tilantarve sovitellaan kumppanin tarpeisiin. Playstation-kamat sohvalla saattavat omissa silmissä näyttää roinalta, mutta toiselle pelaaminen on hyvä rentoutuskeino. Tai kumppanille viisikymmentä kenkäparia on ihan oikeasti suuri ilon aihe. Toisen hyväksyminen sellaisena kuin hän on, ilman aikomusta muuttaa häntä mieleisekseen – se ei nimittäin yleensä onnistu – on sopuisan yhteiselon edellytys. Kodin ilmapiiri pysyy mukavana, kun kummankin merkityksellisille asioille löytyy tilaa yhteisestä kodista. Mikä parasta: yhteisiä kivoja asioita on nyt helppo harrastaa kotona – yhteinen ruoanlaitto, leffamaratonit tai kotibrunssit kavereiden kanssa onnistuvat spontaanistikin!
Pariskunnan erilaiset vuorokausirytmit kannattaa myös sovittaa niin, että kumpikin saa riittävästi unta. Jos kumppani on aamu-uninen, se on hyvää aikaa omille hiljaisille harrastuksille ja ulkoilulle. Tämä on hyvä huomioida huoneiden toiminnallisuuksia miettiessä: sijoitetaanko esimerkiksi työpiste makkariin vai olohuoneeseen?
Sopimukset kuntoon
On hieno tunne, kun ulko-oveen tai postilaatikkoon vihdoin ilmestyy molempien omat tai yhteinen sukunimi! Yhteenmuutossa tuleekin eteen monia sopimuksia hoidettavaksi: mahdollinen vuokrasopimus, sähkösopimus, vakuutukset…
Jos muutat toisen luokse hänen vuokra-asuntoonsa, siitä on ilmoitettava vuokranantajalle. Myös huoltoyhtiölle ilmoittaminen on välttämätöntä, sillä esimerkiksi avainten unohtuessa kotiin huoltoyhtiöllä on oltava tieto sinun oikeudestasi saada ovi avattavaksi. Yhteenmuutto voi vaikuttaa myös asumistukeen ja muihin Kelan maksamiin tukiin.
Muista hoitaa myös sähkösopimus ajoissa, jotta sähköt toimivat jo muuttopäivänä. Tämä nopea testi auttaa, kun mietit, millainen sähkösopimus uuteen kotiin parhaiten sopii. Jos jo olet Fortumin asiakas, voit tehdä muuttoilmoituksen helposti puhelimitse tai verkossa.
Kotivakuutus kannattaa ehdottomasti ottaa, sillä vahingon sattuessa se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Usein vuokrasopimuksessa vaaditaankin voimassa oleva vakuutus. Voit näppärästi yhdistää sähkösopimuksen ja vakuutuksen samaan sopimukseen.
Suunnittele muutto huolella ja nauti mukavasta muuttopäivästä
Muuton ei tarvitse olla täynnä stressiä, vaan se voi olla mukava päivä täynnä naurua ja iloa uudesta alusta. Kaiken A ja O on hyvä suunnittelu ja asioiden tekeminen ajoissa. Katso tästä vinkit, miten muutto sujuu viikossa.
Tuparit ja uusi arki yhdessä ja erikseen
Kun tavarat on muutettu ja saatu paikoilleen, onkin kohta aika kutsua molempien ystävät ja läheiset tupaantuliaisiin. Siinä yhdessä asuvan pariskunnan uusi status konkretisoituu myös läheisille. Katso 13 vinkkiä, joilla järjestät onnistuneet tupaantuliaiset.
Uusi alku tarkoittaa uusia rutiineja ja yhdessäolon muotoja. Yhdessäolo voi tuntua niin ihanalta, että haluaisi viettää kaiken aikansa kotona rakkaan kainalossa! Parisuhde kukoistaa kuitenkin yleensä parhaiten, kun molemmilla myös omaa aikaa, omaa tilaa, omia harrastuksia ja omia ystäviä. Hyvä neuvo onkin pitää kiinni kavereistasi ja tärkeistä menoistasi myös uudessa yhdessä asumisen kuplassakin – ne antavat sinulle iloa ja energiaa, joiden ansiosta teillä on kumppanin kanssa vieläkin kivempaa yhdessä!
Kokeile, millainen sähkösopimus uuteen yhteiseen kotiinne sopii parhaiten!