30.04.2021
6 Min

10 taloudellista ja ekologista vinkkiä opiskelijalle

Ekologisuus ei tarkoita vain huippukalliita luomutomaatteja tai sähköautoa, vaan päivittäisiä pieniä valintoja puhtaamman ympäristön puolesta. Tietoinen kuluttaminen on usein myös ympäristöystävällistä. Useat arkiset ekologiset valinnat ovat kevyempiä kukkarolle, ja siksi ne sopivat erinomaisesti myös opiskelijabudjettiin. Kokosimme tähän 10 käyttökelpoista vinkkiä, joista ympäristö ja kukkaro tykkäävät!

Opiskelijana käytät valtaasi kuluttajana omilla valinnoillasi. Harmittaako ympäristöä tuhoava pikamuoti tai heti vakuutuksen umpeuduttua rikkoutuva kännykkä? Voimme kuitenkin pikkuhiljaa vaikuttaa asioihin. Mitä enemmän ihmiset tekevät ympäristölle myönteisiä kulutusvalintoja, sitä enemmän myös yritykset tarjoavat ekologisia vaihtoehtoja. Tarkista vinkkilistasta, joko sinulla on käytössäsi nämä helpot keinot ekologisempaan elämäntapaan!

1. Osta käytettynä ja laadukasta

Hankkimalla tavarat käytettynä edistät kiertotaloutta, kun tuotteiden elinkaari pitenee. Käytetyssä tavarassa kaikkein tärkeintä on korkea laatu. Huolella tehty vanhempi huonekalu kestää käytössä, samoin tasokkaasta materiaalista valmistettu vaate. Osta vain laadukasta ja sellaista, mitä aidosti rakastat – se on varmin keino pidentää tuotteen elinikää. Himoittu design-esine on hintava myös käytettynä, mutta pitkällä aikavälillä kannattavakin hankinta, kunhan se pysyy mukanasi muutosta toiseen.

Kirppisten ja second hand -liikkeiden edulliset löydöt voivat myös hullaannuttaa ylenmääräiseen shoppailuun. Ennen kulkua kassalle on hyvä käydä mielessä läpi  vastuullisen shoppailijan muistilista.

2. Pysy uskollisena tyylillesi, niin vältyt hutiostoksilta

Jos olet jo löytänyt oman tyylisi, niin onneksi olkoon! Se tarkoittaa, ettet sorru esimerkiksi pikamuotiketjun kahden viikon välein vaihtuviin kokoelmiin. Vaatemäärä pysyy sopivana suosimalla ajattomia klassikoita ja toistensa kanssa yhteensopivia vaatteita. Jos tyylisi tuntuu olevan vielä haussa, ja huteja sattuu paljon, stylistien neuvona on seurata ja tarkkailla sellaisia ajattomia pukeutujia, joiden tyyli viehättää sinua, ja joihin sinun on helppo samastua. Näin voit hahmottaa pikkuhiljaa tyylin, josta oikeasti pidät myös itselläsi.

Panosta laatuun ja kestävyyteen ja pysähdy pohtimaan, tarvitsetko todella uutta vaatetta vai onko kyseessä vain hetkellinen mielihalu. Pikamuoti on yksi aikamme suurista ympäristöongelmista, mutta ekologisilla valinnoilla  voit puolittaa vaatekaappisi hiilijalanjäljen  

3. Vältä heräteostoksia tai kokeile ostolakkoa

Ylipäänsä heräteostoksia kannattaa välttää, sillä niissä sattuu eniten hankintoja, joita jälkikäteen voi katua. Kun ostokset ovat suunnitellut, et kerää nurkkiin tavaraa, kosmetiikkaa ja vaatetta, jota et oikeasti käytä. Jos heräteostokset ovat kompastuskivesi, voit hämmästyä, kuinka paljon pienten ostosten ohittamisesta lopulta kertyy säästöä – niin sinulle kuin luonnolle.

Jos haluat mennä askeleen pidemmälle, voit myös kokeilla ostolakkoa jonkin tietyn ajanjakson verran. Ostolakossa yleensä ostetaan vain välttämättömyydet, ja vanha korvataan uudella vain jos jokin oleellinen rikkoontuu lopullisesti. Etukäteen voi myös päättää poikkeuksen lakkoon, jos tietää jonkin tärkeän hankinnan olevan tulossa. Ideana on kuitenkin lopettaa hetkeksi kaikki ei-välttämätön shoppailu, joko kokonaan tai jollain tietyllä osa-alueella. 

Tällainen kokeilu avaa usein silmiä sille, kuinka paljon jo omistamme – lakon johdosta olo saattaakin paradoksaalisesti tuntua yltäkylläiseltä. Myös lempitavarat ja -vaatteet on helpompi tunnistaa lakon myötä, kun uutta ei osteta vaihtelun vuoksi. Moni on kertonut jatkaneensa lakkoa pidempään kuin alunperin oli tarkoitus – sillä kokoaikaisesta ostamisesta vapautumisen tunne on vienyt mukanaan.

011 Fortum Markets kuvaukset 7.5.2015 HIGH RES (1)

4. Pyöräile kohti parempaa kuntoa ja vihreämpää maailmaa

Pyöräily on ihan parasta: kunto kasvaa ja matka taittuu edullisesti! Ulkona oleminen laskee stressihormoneja ja tuo mielelle tarpeellisen tauon opiskelujen ajattelusta.

Pyöräily on helppoa kestävyysliikuntaa, jota voi suuressa osassa Suomea harrastaa ympäri vuoden. Pyörällä pääsee usein myös jopa julkista liikennettä nopeammin perille, aikatauluista riippumattomasti. Jos et vaadi allesi huippuvarusteltua trendipyörää, arkipyöräily ei paljon kukkaroa rasita. Pyöräilyyn löytyy vähintään  10 hyvää syytä.

Yksi tärkeimmistä on ympäristö, joka kiittää pyöräilijää pienemmästä hiilijalanjäljestä. Lue lisää, kuinka jo yksi viikoittainen pyörämatka opiskelupaikalle vaikuttaa hiilijalanjälkeen.  

5. Suunnittele ruokalista etukäteen, suosi kasviksia

Oletko joskus erehtynyt nälissäsi ruokakauppaan, sortunut eteen tuleviin nopeisiin herkkuihin ja myöhemmin harmitellut isoa kauppalaskua? Tältä vältyt suunnittelemalla ruokalistat etukäteen. Säästät, kun tiedät, mitä tarvitset kaupasta ja ostat vain listallasi olevia tuotteita. Samalla ruokahävikki pysyy kurissa. Monipuolisen menun saa koostettua sesongin elintarvikkeista, jotka ovat juuri silloin parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Inspiraatiota löytyy  Satokausikalenterista, jonka sovelluksen voi ladata myös puhelimeen kauppareissujen tueksi.

Kasvisruoan suosimisesta hyötyvät niin ympäristö kuin lompakkokin. Kokeile tuttuja ruokia lihattomina versioina. Tee rohkeasti makumatkoja ja vähennä lihankulutusta ruokavaliossasi, hyviä kasvisruokareseptejä tarjoavat monien muiden muassa  WFF  ja  Martat. Vielä askel pidemmälle on kasvattaa ruokakasveja itse kotona. Nappaa vinkit, miten se onnistuu helposti myös ikkunalaudalla ja parvekkeella.

6. Pyydä ja anna tavaroita lainaksi

Kaikkea ei todellakaan tarvitse omistaa itse. Ehdotus: Tehkää kavereiden kanssa listaa, mitä erityistarvikkeita kukakin voisi lainata ystävilleen. Esimerkiksi akkuporakonetta tarvitaan ehkä vain pari minuuttia parin vuoden välein, joten kannattaako jokaisen omistaa oma? Laskettelusuksia, telttaa tai juhlavaatteita on kivakin kierrättää kaveripiirissä. Yhteiskäytössä tavarat täyttävät tehtävänsä ja hyödyttävät useampia ihmisiä sen sijaan, että ne vain lojuisivat lähes käyttämättöminä kaapin perällä.  

Myös  kirjastoista voi lainata soittimia, ompelukoneita, nokkakärryjä ja muuta tarpeellista, tarkista tarjonta omalla paikkakunnallasi.

Muutto_9530 (1)

7. Kokeile korjaamista

Mitä pidempi on tavaran tai vaatteen käyttöaika, sitä ekologisemmaksi tavara tai vaate muuttuu. Vaatteiden elinkaari pidentyy oikealla huollolla ja pesulla. Pienillä ompelutöillä vaatetta voi korjata ja muokata, värinapista vaate tai muu tekstiili saa uuden mieluisan värin. Hyvälaatuiset kengät kestävät pidempään, kun suutari korjaa pikkuviat. Sohvaan voi vaihtaa päällisen, huonekalujen puuosat voi maalata tai kiillottaa. Korjausniksejä on lukemattomia ja homma käy kätevämmin kuin etukäteen uskoisikaan, katso  kootut korjausvinkit kestävään kulutukseen.

8. Opi uusia taitoja ja tee itse

Itse tehty on aina täysin uniikki, oli sitten kyse kuivatuista sienistä, puhdistusaineesta tai tuunatusta sohvasta. Suuren osan teollisista siivousaineista voi jättää kaupan hyllylle ja tehdä omat ekologiset siivousaineet esimerkiksi soodasta, suolasta, sokerista ja etikasta. Samoin keittiöstä löytyy tarvikkeet  ekologiseen arkikosmetiikkaan, katso helpot vinkit kuorinta-aineiden, deodorantin ja hiusten suolasuihkeen tekoon.

Pienellä budjetilla ja mielikuvituksella kotia voi sisustaa luomalla kierrätystavaroista uusia, ekologisia käyttöesineitä. Vanha kaunis ovi muuttuu nikkaroinnilla pöydäksi, tyhjä juomapullo yrttiruukuksi. Pidä silmät auki ja anna käytetylle tavaralle uusi elämä,  tutustu käteviin DIY-vinkkeihin

9. Säästä sähkölaskussa, saat ilmastoystävällistä sähköä opiskelijahintaan

Puhtaamman tulevaisuuden rakentaminen onnistuu edullisesti myös sähkösopimuksen valinnalla. Fortumin edullinen opiskelijasähkö on aina tuotettu päästöjä aiheuttamatta ja voit tilata myös täysin uusiutuvalla energialla tai aurinkoenergialla tuotettua sähköä. Vältyt myös yllätyksiltä, kun sähkölaskun loppusumma on joka kuukausi täysin sama. Tutustu Fortumin opiskelijasähköön ja hyödy alennetusta hinnasta.

10. Tee ekologia Pikku Juttuja ja ansaitse ilmaisia sähkötunteja

Voit pienentää sähkölaskuasi tekemällä pieniä arkisia ilmastotekoja. Fortumin Pikku Juttu -asiakasohjelman haasteet ohjaavat kierrättämiseen, ruokahävikin pienentämiseen, liikkumiseen ja muihin ekologisiin valintoihin, joihin osallistumalla saat hyvityksen sähkölaskustasi. Osallistu muutokseen ja tule mukaan Pikku Juttuun!

 

Joko sinulle tulee hiilidioksiditonta sähköä edulliseen opiskelijahintaan?

 

New call-to-action