20.06.2022
3 Min

Tee uudesta asunnosta omannäköinen koti pienin muutoksin

Aina ei mittavaa remonttia tarvita, jotta uusi asunto muuttuisi persoonalliseksi kodiksi. Poimi tästä parhaat vinkit, joilla loihdit uudesta asunnostasi kodikkaan pienillä muutoksilla.

Niin omistusasunnosta kuin vuokra-asunnosta saa muokattua omannäköisen 

Asunto kannattaa valita mikäli mahdollista sijainnin, ja pohjaratkaisun, valon tai ikkunoiden määrän ja ikkunoiden ilmansuunnan mukaan, niihin ei jälkikäteen voi vaikuttaa. Sen sijaan lähes kaikkia pintamateriaaleja ja niiden värejä sekä myös kiinteitä säilytyskalusteitavoi muokata omien mieltymysten mukaan. Jopa väliseiniä voi poistaa tai lisätä kun on kyse omistusasunnosta tai muutoksiin on vuokranantajan lupa., Jo ‘pienellä pintaremontilla’ uudesta asunnosta tulee persoonallinen koti. Tunnelmaa voi muuttaa myös kekseliäillä sisustusratkaisuilla.

Katri_Lehtola_KEKSI_Fortum_nuorten_muutto_20181023_KORTTI2-873-1-2

Seinien sävyä vaihtamalla muutat tunnelman

Uuden kodin freesaus kannattaa aloittaa: sen perusteellisella siivouksella ja pesulla. Myös seinien väri voi kirkastua jos niihin on  pinttynyt pölyä tai likaa.

Purkillinen tai pari maalia uudistaa asuntoa. Tunnelma muuttuu huomattavasti, kun seiniin sivelee suosikkisävyään. Seinät voi maalata kauttaaltaan, jolloin kannattaa valita jokin seesteinen ja harmoninen sävy, joka sopii asuntoon tuleviin huonekaluihin. Valkoisten seinien ystävän kannattaa perehtyä mikä valkoisen sävy toimisi parhaiten. Niitä on lukuisia erilaisia. Myös maalin kiiltävyysaste vaikuttaa lopputulokseen. Monilla merkeillä on kotiin vietäviä tarroja tai väriliuskoja, joita voit kokeilla seiniin ennen ostopäätöstä. Joiltain valmistajilta löytyy myös pieniä testerimaalipurkkeja. Eri seinillä ja eri kellonaikoihin maali saattaa näyttää hyvinkin erilaiselta kuin kaupassa.

Kun haet oikeaa sävymaailmaa, aloita katselemalla kuvia esimerkiksi Pinterestistä, ja erilaisilta sisustussivustoilta, maalifirmojen sivuilta ja sisustuslehdistä  – näin löydät sinua miellyttävät sävy-yhdistelmät ja tyylin.

Vuokra-asunnoissa varsinkin persoonallisempiin väreihin voi olla haastavaa saada vuokranantajan lupaa. Jos maalaus tuntuu tarpeelliselta, voit ehdottaa maalaavasi seinät takaisin alkuperäisellä värillä ennen muuttoa. 

Pikku-juttu_Janita-Autio0139-1-Mar-10-2022-02-17-06-39-PM

Sisusta säilytysratkaisuilla

Persoonallista ilmettä voi tuoda jakamalla tilaa eri kokonaisuuksiin. Yhden huoneen sisään voi asetella pienempiä ryhmiä huonekaluja ja näin jakaa tilaa eri käyttötarkoituksiin. 

Tilaa voi jakaa sermeillä, kaapeilla ja hyllyköillä, jolloin esineillä on oma paikkansa, ja koti pysyy myös siistimpänä..

Pienessä kodissa kannattaa  panostaa monikäyttöisiin säilytyskalusteisiin. Esimerkiksi sohvapöytä voi toimia samalla kätevä säilytyslaatikkona. 

Imukupeilla kiinnitettävät hyllyt ja koukut ovat kätevä kikka, josta ei jää jälkiä - värisävyjä ja malleja löytyy runsaasti eikä imukuppi jätä seinäpintaan jälkiä. 

Lisää kekseliäitä säilytysratkaisuvinkkejä löydät täältä.

Tekstiilit ja kiinnostavat yksityiskohdat luovat kodin tuntua

Jos pintaremontti ei innosta tai onnistu, niin myös pelkästään tekstiileillä, huonekaluilla ja erilaisilla sisustuselementeilläkin voi kotiin tehdä omannäköisen tyylin.

Matoilla, verhoilla, tyynyillä ja kylpyhuonetekstiileillä on helppo lisätä väriä ja persoonallisuutta. Tekstiileillä sisustamisen hyvä puoli on tietenkin myös se, että tyyliä voi vaihtaa helpommin – jo pelkästään mattoa vaihtamalla yleisvaikutelma voi muuttua yllättävän paljon. Somen kierrätysryhmistä ja Torista löytyy helposti second hand -tekstiilejä – muista kuitenkin tarkistaa tekstiili huolella etukäteen. Pakastamalla tai kuumentamalla esimerkiksi saunassa varmistat ettei tekstiili tuo mukanaan kutsumattomia vieraita.  

Verhoja voi käyttää muuallakin kuin ikkunoissa. Kauniilla kankailla voi jakaa tilaa tai piristää valkoista seinää, tai vaikka vanhaa sohvaa.

Luo tunnelmaa tauluilla ja valaistuksella

Taulu voi olla näyttävä paitsi väreiltään myös kooltaan. Miltä kuulostaisi kokonainen tauluseinä, johon on koottu kehystettyjä kuvia ja julisteita upeaksi kokonaisuudeksi? 

Muista myös valojen merkitys. Valoa on hyvä olla runsaasti, mutta niin että kaikkien ei tarvitse palaa yhtä aikaa. Himmentimillä luot tunnelmaa. Esimerkiksi puhelimella tai kaukosäätimellä säädettävät valot muokkaavat valaistusta eri tilanteisiin sopivaksi - kirkas asetus voi toimia työvalona, himmeämpi lämmin sävy taas luo rauhallista tunnelmaa iltoihin.

Tutustu myös muihin helppoihin sisustusvinkkeihimme, jotka ovat ystävällisiä niin ympäristölle kuin kukkarollesi.

 

Vihersisustus tuo luonnon kotiin

Viherkasveilla pehmennät kodin tunnelmaa. Plussaa on, että kasvit raikastavat ja puhdistavat sisäilmaa. Pienessä tilassa jo yksittäinen viherkasvi on sympaattinen. Voit myös koota erilaisia viherkasveja näyttäviksi kokonaisuuksiksi tai ripustaa kasveja kauniisiin amppeleihin tai seinäruukkuihin. 

Ulota persoonallinen sisustus myös ulos jos asunnossasi on parveke. Ruukkukukat, amppelit ja istutuslaatikot muuttavat parvekkeen viehättäväksi kesäkeitaaksi, jossa viihtyy pitkälle syksyyn. Kauniit kalusteet ja tunnelmavalot kruunaavat kokonaisuuden. 

 

Lue myös:

Kesytä kodin kierrätyskaaos näillä vinkeillä ja kierrätysratkaisuilla!

13 sisustusvinkkiä pieneen asuntoon muuttavalle

Uutta kotia etsimässä – miten tunnistaa energiatehokas talo?

New call-to-action