08.11.2021
6 Min

Miten matkustaa kestävämmin?

Matkustus houkuttaa, mutta sen aiheuttamat päästöt ja vastuullisuuskysymykset askarruttavat yhä useampien matkaajien mieltä. Mitkä ovat ilmastoystävällisempiä tapoja matkustaa, ja mitä vastuullisen matkailijan kannattaisi ottaa huomioon matkakohteessa ollessaan? Keräsimme vinkkejä, joiden avulla voit tehdä matkailusta ekologisempaa ja kestävämpää.

Matkustus ja päästöjen leikkaaminen

Suuri osa matkailun ja turismin aiheuttamasta ympäristökuormituksesta tulee nimenomaan kotoa matkakohteeseen ja takaisin matkustamisen päästöistä. Siksi aluksi kannattaa pohtia, miten matkalle voisi päästä pienemmillä päästöillä.

1. Käytä mieluummin junaa ja laivaa kuin lentokonetta

Ensimmäinen asia, jonka matkaa suunnitteleva reissaaja voi tehdä, on punnita kulkuneuvo, jolla matkustaa. Lentokone ei aina ole ainoa vaihtoehto, etenkin jos kyse on lyhyemmästä matkasta, jossa määränpäähän vievät myös raiteet.

Juna on kirkkaasti vähäpäästöisin ja ekologisin vaihtoehto mihin tahansa muuhun pitkän matkan kulkuneuvoon verrattuna. Myös laiva on lentokonetta ilmastoystävällisempi vaihtoehto. Sekin on hyvä huomioida, että lentomatkustus aiheuttaa ilmaston lämpenemistä muutenkin kuin vain lennon polttoainepäästöjen kautta. 

Vaikka lentokoneita kehitetään koko ajan vähäpäästöisempään suuntaan – mikä on upea uutinen – tavoitteeseen on vielä matkaa. Nykytilanteessa Euroopan ympäristökeskus suosittelee edelleen vahvasti junia ja laivaa lentojen sijaan, jotta päästöjä voitaisiin kiireellisesti leikata.

Miten-matkustaa-kestavammin-fortum-4

2. Vältä pitkien matkojen yksin ajelua tavallisella autolla

Jos matkaa taittaa polttomoottorisella henkilöautolla yksin, se on vielä lentämistäkin enemmän päästöjä aiheuttava kulkutapa.  Päästöt henkilöä kohti laskevat tosin tuntuvasti, jos auton kyydissä on esimerkiksi neljä henkilöä. Kulkuneuvojen päästöt lasketaan aina jakamalla ne matkustajamäärällä, jotta saadaan yksilön matkasta koituva päästösumma. 

Ehkä seuraava lomamatkasi voisikin olla matka laivalla ja junalla? Ota selvää eri reiteistä ennen automaattista lentojen varaamista tai kaasun lautaan painamista, ja voit yllättyä iloisesti!

Jos olet suunnitellut roadtripia autolla, selvitä olisiko vuokra-auto mahdollista saada sähköisenä, tai hybridinä. Plugsurfing-sovelluksesta löydät Euroopan laajimman verkoston latausasemia - latauspisteitä on jokaisessa EU-maassa, joten pienellä reittisuunnittelulla matkanteko on helppoa. 

3. Kulje osa matkasta vähäpäästöisemmin

Jos koko matka ei onnistu ilman lentoja, myös osan matkasta voi kulkea kevyemmin. Määränpäässä voi pyrkiä käyttämään junaa, laivaa tai bussia, jos matkalla ollessa kiertelee maan sisällä tai naapurimaiden välillä. 

Suomestakin pääsee esimerkiksi Pietariin nopeasti junalla – ja Euroopan sisällä matkustellessa junamatkat maasta toiseen ovat yllättävänkin lyhyitä. Junien ollessa yhä nopeampia ilman lentomatkustuksessa vaadittavaa lisäaikaa asemilla odotellessa, on moni matka mahdollista taittaa junalla aivan yhtä näppärästi. 

4. Jos lennät, kompensoi päästöjä ja käytä apunasi päästölaskuria

Vaikka lentäisitkin, voit silti vaikuttaa matkan päästöihin valinnoillasi. Yksi tapa on valita mahdollisimman suoria lentoja ilman välilaskuja, sillä juuri nouseminen ja laskeutuminen aiheuttavat eniten päästöjä lentomatkan aikana. Erilaisilla päästölaskureilla voit laskea, minkä verran suunnittelemasi lento aiheuttaa päästöjä. 

Useat laskurit tarjoavat myös mahdollisuuden kompensoida lentosi päästöjä. Voit esimerkiksi hyvittää matkustamisesta koituvia hiilidioksidipäästöjä muilla teoilla. Se voi tarkoittaa esimerkiksi erilaisten hiilinielujen ylläpitoa. Kompensointi onnistuu esimerkiksi sivustolla co2esto.com ja Compensate.

Vinkki: jos podet akuuttia matkakuumetta, mutta määränpää on vielä auki ja haluat suunnitella mahdollisimman vähäpäästöisen lentolinjan, voit myös päättää matkakohteen vasta vertailtuasi matkoja päästölaskurilla.

 

Beach-Na-0889-1

5. Matkusta harvemmin ja ole kohteessa pidempään

Lyhyet matkat, joissa lennetään määränpäähän vain hetkeksi, ovat ympäristön kannalta huonoin vaihtoehto. Sen sijaan, että tekisi tiheästi viikonloppumatkoja lentäen, on vastuullisempaa suunnitella pidempiä matkoja harvemmin. Jos työmatkaan voi yhdistää esimerkiksi samoilla lennoilla lomapätkän, se on ekologisempi tapa matkustaa. 

Määränpäässä pidempään oleilu on sen lisäksi yleensä myös antoisampi tapa lomailla. Matkan suunnittelussa kannattaa käyttää mielikuvitustaan – ja keskustella aiheesta avoimesti myös työnantajan kanssa. Mahdollistaisiko esimerkiksi etätyö pidemmän oleskelun kohteessa?

6. Pakkaa kevyemmin lennolle

Tiesitkö, että pakkaamalla kevyemmin lennolle voit vaikuttaa siihen, kuinka paljon polttoainetta kone käyttää? Minimalistisen pakkaamisen etu on myös se, että se tekee matkustamisesta helpompaa, kun ei tarvitse raahata liian painavaa laukkua mukanaan. 

Jos lennät esimerkiksi kymmenen tunnin pituisen lennon ja pakkaat mukaasi 7 kiloa vähemmän matkatavaraa, se säästää noin 36 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Jos koneen 200 matkustajaa tekevät kaikki samalla tavalla, säästö vastaa jo yli 7000 kiloa hiilidioksidia, mikä ei ole enää kaukana keskivertosuomalaisen koko vuoden hiilijalanjäljestä (10 000  kg CO₂e). 

Matkakohteessa vastuullisemmin

Myös matkakohteen valinnassa sekä määränpäässä lomaillessa voi tehdä kestävämpiä ja vastuullisempia valintoja. Tässä muutamia vinkkejä ekologisempaan ja kestävämpään lomailuun.

1. Etsi ekologinen majoitus paikallisuuden ja ympäristösertifikaattien avulla

Majoittuminen paikallisten vuokraamiin asuntoihin esimerkiksi Airbnb:n avulla tai paikallisten majoitusyrittäjien majataloihin ja hotelleihin on usein ekologisempaa ja kestävämpää kuin suurten hotelliketjujen tukeminen. Jos valitset kuitenkin hotellin, etsi vaihtoehto, jolla on ympäristösertifikaatti. 

Tunnetuimpia matkailun ympäristöserfikaatteja ovat  kansainvälinen kestävää matkailua edistävä ohjelma ja ympäristömerkki Green Key, jolla merkittyjä majoituskohteita ja -palveluita löytyy jo jopa 65 maasta! Euroopassa matkailualan yrityksillä on sen lisäksi käytössä EU-ympäristömerkki ja pohjoismaissa oma tuttu Joutsenmerkki, joka on Suomen lisäksi käytössä Islannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

2. Suosi paikallista lähiruokaa, kulje julkisilla ja vältä ruokahävikkiä

Samat ohjeet hiilijalanjäljen pienentämiseen toimivat niin matkaillessa kuin kotonakin. Paikallisen ruoan suosiminen, julkisilla matkustaminen ja ruokahävikin välttäminen eivät katso paikkaa.

Ravintoloissa syödessä kannattaa ottaa selvää, tulevatko raaka-aineet läheltä, ja suosia mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa tarjoavia ravintoloita ja paikallisia ruokatoreja. Samalla kun vähennät hiilijalanjälkeäsi, tuet myös paikallisia tuottajia, mikä on matkailijalta eettisesti kestävä teko. 

Jos tuntuu, että haluat maistella paikallisia ruokia enemmän kuin kerralla vatsaan mahtuu, tilaa annoksia esimerkiksi puoliksi matkaseuralaisesi kanssa, niin varmistat, ettei hävikkiä kerry ylenpalttisesti.

Lue myös: 

3. Ilmastointilaitteet pois päältä lähtiessä ja viesti siivoojalle

Monessa lämpimässä kohteessa voi ilmastointi tohottaa päällä koko oleskeluajan käyttäen valtavan määrän sähköä – myös silloin kun matkailija ei itse ole huoneessaan. Siksi ilmastointi kannattaa muistaa sulkea aina lähtiessä, ja laittaa se tarvittaessa päälle taas saapuessa majoitustilaan. 

Useissa hotelleissa voi myös käyttää “Älä häiritse” -kylttiä ovessa, jolloin siivooja ei tule joka päivä vaihtamaan lakanoita ja viemään pyyhkeitä pesuun. Voit myös erikseen pyytää respasta, ettei huonetta tarvitse siivota ja lakanoita vaihtaa ihan joka päivä. Näin säästät energiaa ja vettä, jota jokapäiväinen siivous ja pyykinpesu kuluttaisi.

4. Opettele tunnistamaan paikalliset ja eettisesti tuotetut tuotteet ja tavarat

Jos ostat matkalla muitakin tuotteita kuin ruokaa, myös niissä kannattaa suosia paikallisuutta. Siten varmistat, että lomapaikan elinvoimaisuus säilyy, kun paikalliset toimijat saavat myös osansa turistien rahavirroista. Kuitenkaan turhia matkamuistoja ei pelkän ostamisen vuoksi kannata matkallakaan hankkia. Toisinaan palvelun ostaminen voikin olla parempi idea, jos mielii tukea paikallista elinkeinoelämää.

On myös hyvä tarkistaa, ettei myytävien esineiden valmistukseen ole käytetty esimerkiksi uhanalaisia eläimiä, ja että tuotteet ovat mahdollisimman eettisesti tuotettuja. Usein tietoa kannattaa etsiä jo etukäteen kohteesta ja sen kulttuurista ennen matkaa, jolloin eettisesti epäilyttävät sudenkuopat voivat olla tutumpia jo ennakkoon.

 

Miten-matkustaa-kestavammin-fortum-2

5. Ota huomioon luonnon ekosysteemin suojelu 

Kun vierailet matkoillasi luonnonpuistoissa, kansallispuistoissa tai esimerkiksi safareilla, pyri valitsemaan kohde, joka käyttää pääsymaksuja ja muita saamiaan varoja luonnollisen ekosysteemin suojeluun ja ylläpitoon. Tämäkin selviää tutustumalla kohteisiin hieman etukäteen. 

Jos voit, valitse paikallinen opas ja kunnioita alueen ohjeita ja sääntöjä, jotta vierailu ei vahingoita herkkää ekosysteemiä.

Lähesty luontokohteita kunnioittavasti ja ihaile ihmeellisiä asioita arvostaen. Hyvänä esimerkkinä voi nostaa esiin upeat, uhanalaiset korallit, joita sukellusmatkalla voi ihailla, mutta joihin ei tule koskea. 

6. Tutustu eläinten kohteluun kohteessa etukäteen

Monille eksoottisten eläinten kohtaaminen voi olla elämänmittainen haave. Ole kuitenkin tarkkana siinä, millaisiin kohteisiin menet eläimiä katsomaan. Mitä paremmin eläinten lajityypillinen käytös pääsee toteutumaan eikä niitä pakoteta villieläimille epätyypilliseen vuorovaikutukseen turistien kanssa, sitä lähempänä yleensä ollaan eettistä eläinten kohtelua. 

Ikävä kyllä turismin vetonaulaksi voidaan kesyttää villieläimiä julmin keinoin, joissa eläinten hyvinvointi ja lajityyppillinen käytös on sivuutettu. Esimerkiksi selfiet tiikerin kanssa tai norsulla ratsastaminen eivät ole ongelmattomia aktiviteetteja. Vain, jos tarjolla on avointa ja läpinäkyvää tietoa siitä, että esimerkiksi norsut on koulutettu positiivisen ehdollistamisen eli palkitsemisen keinoin, voi varmistua paikan paremmasta eettisyydestä. 

Sen sijaan se, että suuri kissaeläin saadaan poseeraamaan vieraiden ihmisten kanssa kesysti, on harvoin tulosta päivänvaloa kestävistä metodeista. Näitäkin asioita punnitessa kannattaa ottaa etukäteen selvää toimijoista ja aiheesta, jotta ei epähuomiossa tue epäeettistä eläinten kohtelua.

Tiivistetty muistilista vastuullisempaan ja ekologisempaan matkailuun löytyy muun muassa Kuluttajaliiton sivuilta.

Lue myös:

 

Haluaisitko saada vinkkejä ympäristöystävällisempään elämäntapaan ja alentaa arkisilla ekoteoilla myös sähkölaskuasi? Tutustu Pikku juttu -etuohjelmaamme!

 

New call-to-action