11.10.2022
4 Min

Stressinhallintaa opiskelijoille — kuinka helpottaa arkea kriisiaikoina

Kun globaalit kriisit vaikuttavat suoraan arkeen ja oma tulevaisuus on vasta muodostumassa, voi opiskelija olla tiukilla niin taloudellisesti kuin henkisesti. Kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, mutta moniin oman arjen yksityiskohtiin kuitenkin onneksi voi. Keräsimme niin konkreettisia ohjeita kuin mielen rauhoittamisen keinoja opiskelijoille, jotta arki helpottuisi. 

1. Tarkista kulutuksesi ja tee budjetti

Kun inflaatio ja kriisit nostavat niin ruoan, sähkön kuin muunkin elämisen hintaa, on budjetin luominen ensimmäinen askel oman arjen hallintaan. Etenkin pienituloisille  — kuten opiskelijoille —  korotukset näkyvät ja tuntuvat nopeasti, ja siksi on hyvä olla tilanteen päällä.

Selkeän budjetin avulla voi ennustaa paremmin omaa talouttaan ja myös vaikuttaa siihen. Kun tulot ja menot on laskettu auki, on helpompi ottaa tilanne käsiinsä ja tehdä mahdollisesti tarvittavia muutoksia. Ohjeita budjetin tekoon löydät Kuluttajaliiton sivuilta ja esimerkiksi Martat tarjoavat valmiita budjettipohjia.

2. Muista hyödyntää kaikki mahdolliset opiskelijoiden edut ja tuet

Käytäthän varmasti hyödyksesi kaikki opiskelijoille räätälöidyt edut ja tuet? Lista on varsin mittava ruokailusta harrastamiseen, matkustamiseen, terveydenhuoltoon, asumiseen ja erilaisten palveluiden käyttöön. 

Olitpa kokenut konkari tai tuore opiskelija, tarkista täältä kaikki edut ja tuet, joihin olet oikeutettu opiskelijana.

3. Harkitse, onko asumismuotosi paras mahdollinen

Kun budjetti on laskettu, kannattaa katse kääntää myös asumismuotoon, sillä se on yleensä yksi suurimmista menoeristä. Opiskelijat asuvat usein varsin energiatehokkaasti kerrostaloasunnoissa, mutta siitä huolimatta voi olla hyvä harkita, onko nykyinen asumismuotosi sinulle nyt juuri se paras ja kohtuuhintaisin nykytilanteessa.

Opiskelija-asunnot ovat tuntuvasti edullisempia kuin vapailla markkinoilla olevat asunnot. Toinen edullinen asumismuoto on kimppakämppä — ja  kimppa-asumisessa monet muutkin kulut vuokran lisäksi voi jakaa. Yhteisasunnossa bonuksena saa usein myös enemmän oleskelutilaa sekä seuraa, joka epävarmoina aikoina voi olla vielä tervetulleempaa kuin aiemmin. 

Lue lisää: 6 vinkkiä onnistuneeseen elämiseen kimppakämpässä 

4. Säästä sähköä pienillä muutoksilla

Sähkön säästäminen on nyt kaikille ajankohtaisempaa kuin aikoihin. Ohjeviidakosta ei tarvitse tulla päänsärkyä — kokosimme selkeästi oleellisimmat tavat säästöön, joilla todella on vaikutusta.

Myös sähkösopimuksen muodolla on vaikutusta lopulliseen laskuun. Lue täältä, mitä sinun olisi hyvä tietää sopimuksestasi. Olemme apunasi, jos haluat kysyä jostain sähköön liittyvistä asioista. Löydät blogista paljon linkattuja sisältöjä. Lisäksi tavoitat asiakaspalvelumme sekä nettisivujen kautta chatissa, että puhelimitse.

5. Opettele uusia taitoja, joilla pärjäät muuttuvissa tilanteissa

Olemme sopeutuvaisempia kuin monesti uskommekaan. Kun totutut tilanteet muuttuvat, yksi stressinhallinnan hyödyllinen keino on opetella pieniä uusia taitoja, jotka tuovat niin konkreettisesti turvaa, säästävät rahaa —  kuin nostavat omaa kyvykkyyden tunnetta.

Kotivaran hankkiminen sekä esimerkiksi ruoan perinteisen säilömisen opettelu jhyötykasvien kasvatus voivat tuoda hyödyn lisäksi mielenrauhaa. Käsillä tekeminen antaa myös hyvää vastapainoa murehtimiselle ja lisää mielihyvää. Muun muassa Martoilla on lukuisia ohjeita järkevään ja mahdollisimman omavaraiseen taloudenpitoon, josta budjettisi kiittää.

Fortum_stressinhallintaa opiskelijoille (1)

6. Kiinnitä huomiota ruokaostoksiisi ja syö satokauden mukaisesti

Ruokaostoksissa kannattaa nyt vertailla tuotteiden hintoja ja kiinnittää erityisesti huomiota sesongin mukaiseen syömiseen. Oli kyseessä kotimainen tai ulkomainen satokausi, kasvikset ja vihannekset ovat edullisempia sekä maistuvat paremmalta, silloin kuin niiden satokausi on meneillään.

Itsepoimitut sienet ja marjat ovat ilmaista superruokaa, ja metsässä olo on itsessään meditatiivista. Ota talteen oppaamme myös kaupunkimarjastajalle sekä aloittelevalle sienestäjälle metsän satokausia varten.

7. Hae vertaistukea toisista opiskelijoista

Kääntöpuolena nykyisessä maailmantilanteessa lohdullista on se, että samassa tilanteessa ovat nyt myös muut opiskelijat ympärilläsi. Vertaistuen voimaa ei kannata väheksyä, sillä tuntemusten ja ajatusten jakaminen muiden opiskelijoiden kanssa voi osoittaa, kuinka kokemuksesi jakaa moni muukin. 

Vertaistuki auttaa usein laittamaan omat ajatukset perspektiiviin ja normalisoimaan omia tunteita. Vaikeat ajat voivat tiivistää ja luoda myös uusia ystävyyksiä.

8. Opettele keinoja mielen tyynnyttämiseen

Meditaatiosta ja mindfullnessista on viime vuosina saatu valtavasti lisää tutkimustietoa, joka näyttää, kuinka mielen harjoituksilla todella voimme vaikuttaa hyvinvointiimme laajasti. 

Voit kokeilla esimerkiksi näitä erilaisia harjoituksia. Kun arjessa on monenlaista kuormitusta, silloin myös offline-aika nousee entistä tärkeämmäksi. Usein mielemme tarvitsee vain vähän aikaa poissa hälystä, jotta voimme kohdata arjen asiat tyynemmin tempautumatta heti tunteiden vietäväksi. Jos koet erityisen kovaa stressiä, voit kokeilla myös perhostaputusta, joka rauhoittaa kehollisesti voimakasta stressitilaa.

9. Panosta palautumiseen


Palautuminen on vastapaino suorittamiselle ja ajattelulle. Palautumisessa huomio viedään perusasiohin sekä rentoutta ja mielihyvää tuottaviin toimintoihin. Juuri nämä jäävät helposti huomiotta, kun mielen päällä on paljon.

Riittävän unen priorisointi sekä monipuolinen ruoka antavat parhaan tuen arkeen. Sen lisäksi mieli palautuu, kun harrastat sinulle tärkeitä asioita ja vietät aikaa ihmisten tai lemmikkien seurassa, joiden läsnäolo tekee sinulle hyvän olon.

Liikunta lisää endorfiinia ja hyvän olon tunnetta, pieninäkin määrinä. Myös taiteeseen, musiikkiin tai viihteeseen uppoutuminen ovat usein hyvin palauttavia toimintoja, joihin kannattaa myös kriisiaikoina panostaa.

10. Hae tarvittaessa keskusteluapua 

Jos koet ahdistusta, joka ei tunnu hellittävän, älä jää yksin. Keskusteluavun hakeminen ammattilaiselta on viisas teko oman hyvinvoinnin eteen. Toisinaan muutamakin kerta voi helpottaa oloa. Opiskelijoille YTHS on yleensä nopein ja edullisin väylä keskusteluavun saamikseksi.

Lue myös: 10 taloudellista ja ekologista vinkkiä opiskelijoille

 

Tiesitkö, että Fortumin asiakkaana voit saada käyttöösi ilmaisia sähkötunteja tekemällä arkisia ilmastotekoja, jos liityt asiakasohjelmaamme Pikku juttuun? Tutustu Pikku juttuun tästä.

Katso sähkösopimukset opiskelijalle

New call-to-action