17.05.2021
10 Min

Opiskelijan asunnon haku, muutto ja uusi arki – parhaat vinkit

Edessä ensimmäinen oma muutto, ehkä toiselle paikkakunnalle? Mielessä varmaan pyörii valtavasti asioita, jotka on otettava huomioon - ja miten ihmeessä kaikki onnistuu opiskelijabudjetilla? Kokosimme tähän hyviä vinkkejä, miten onnistut löytämään opiskelija-asunnon, muutat mukavasti ilman stressiä ja voit sisustaa uuden kotisi ekologisesti ja edullisesti.

Näin löydät opiskelija-asunnon


1. Aloita opiskelija-asuntosäätiöistä ja osakunnista


Aloita haku opiskelija-asuntosäätiöistä, joiden kautta voit saada edullisen asunnon. Soluasunto, yksiö tai perheasunto voi löytyä mm. täältä: pääkaupunkiseudulla  HOAS, Pirkanmaalla  POAS, Tampereen  TOAS, Keski-Suomen alueella  KOAS, Lappeenrannan alueella  LOAS, Oulun seudulla  PSOAS  ja Rovaniemellä  DAS. Helsingin yliopiston päätoimiset opiskelijat voivat hakea vuokra-asuntoa myös  HYY:n tai  osakunnan kautta.

2. Tarkista säätiöiden ja kaupungin vuokra-asunnot

Edullisempia vuokra-asuntoja saattaa löytyä myös kaupungilta. Tarkista lisäksi säätiöiden tarjonta, kuten  Oranssi Nuorisoasuntoliitto ja  M2-kodit. Vaikka jonot olisivat pitkiä, kannattaa silti ottaa paikka jonossa.

3. Tee vahti hakukoneisiin

Markkinahintaisia vuokra-asuntoja nopeallakin aikataululla tarjoavat mm. Sato,VVO ja  Lumo sekä  Ilmarinen. Lisää löytyy asuntojen hakusivustoilta kuten  Oikotie Vuokraovi, Tori.fi  ja  Vuokraturva. Tee niihin asuntovahti, niin säästät aikaa muuhunkin kuin asunnon etsimiseen. Lue myös paikallislehtien vuokra-asuntoilmoitukset – onni saattaa potkaista kivan ja edullisen vuokrakämpän muodossa!

4. Hyödynnä aivan kaikki kontaktit asunnon löytämiseen

Kerro kaikille asunnonhaustasi, myös somessa. Työkaverit, sukulaiset, opiskelukaverit, harrastusryhmäläiset, vanhempien verkostot… Työpaikkasi intra tai ilmoitus somekanavissasi saattaa tuottaa tulosta. Liity jo ajoissa paikallisiin Facebookin asunnonhakuryhmiin ja  tee oma asuntoilmoitus.

Entäs yhteinen kimppakämppä hyvien ystävien kanssa? Tutustu vinkkeihin kimppakämpässä asumisesta ja sen hankkimisesta.  Harkitse myös alivuokrausta. Moni vuokraa asuntonsa lyhytaikaisesti esim. ulkomailla suoritettavan harjoittelun ajaksi. Tarkista someryhmät, opiskelupaikan ilmoitustaulut ja myös  Airbnb.

5. Tee hyvä vaikutus vuokranantajaan

Usein vuokra-asuntoa hakiessa täytetään hakemus. Sen lisäksi voit esitellä itseäsi enemmänkin ja kertoa, miksi juuri sinä olet sopivin asunnonhakija. Näytöllä teet vaikutuksen välittäjään hyvällä käytöksellä ja avoimella kommunikaatiolla. Lue lisää,  miten nappaat vuokramarkkinoilta sopivan kodin.


Tarkista vuokrasopimuksen ehdot sekä asunnon kulkuyhteydet

Kun vuokrakämppä on kiikarissa, kannattaa huolella perehtyä vuokrasopimuksen ehtoihin ja uuteen asuinympäristöön. Tarkista ainakin nämä:

 1. Onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa?
 2. Kuinka suuri on vuokravakuus? Tarkista myös, voitko opiskelijana saada Kelalta tukea vuokravakuuteen.
 3. Mitä vuokraan sisältyy – vesi, netti, sähkö?  Tutustu Fortumin edullisen opiskelijasähkösopimukseen.
 4. Mitä remontteja asuntoon on mahdollisesti tulossa? Voit saada vuokranalennusta esimerkiksi julkisivuremontin takia tai putkiremontin ajaksi asunnosta on muutettava pois.
 5. Onko asunnossa hissit ja saunamahdollisuus? Entä irtainvarasto?
 6. Millaiset kulkuyhteydet asunnosta on opiskelupaikalle ja harrastuksiin? Entä lähipalvelut? Tarkista myös julkisen liikenteen hinnasto, sillä kodin etäisyydellä opiskelupaikasta voi olla suuri vaikutus siihen, paljonko kuukausittainen lippu maksaa.

  Lue täältä tarkemmin vuokrasopimuksen ehdoista.

Muistilista helppoon ja mukavaan muuttoon opiskelija-asuntoon

Vihdoinkin odotettu muutto on edessä! Muutto sujuu stressittä ja hyvällä mielellä, kun sen suunnittelee hyvin ja hankkii mukavaa muuttoapua.

 1. Sovi vuokranantajan kanssa muuttopäivä ja sovi, kuka tulee muuttoavuksi ja mistä saat muuttoauton. Kaveripiirissä kaikki muuttavat vuorotellen, joten tässä vastavuoroisuus palkitaan.
 2. Tee muuttoilmoitus netissä. Samalla muuttoilmoituksella tiedot päivittyvät Postiin, väestörekisteriin ja maistraattiin.
 3. Tee sähkösopimus ja hanki nettiliittymä. Fortumilta saat sähkösopimuksen edulliseen opiskelijahintaan.
 4. Tarkasta asunnon kunto. Jos asunnossa on muuttohetkellä naarmuja tai rikkinäisiä paikkoja, valokuvaa ne. Näin voit tarvittaessa todistaa niiden olleen asunnossa jo ennen sinun muuttoasi.  
 5. Tee muuttoilmoitus isännöitsijälle viikon kuluessa. Niin saat nimesi oveen ja voit varata saunavuoroja.
 6. Pidä tupaantuliaiset ystävillesi. Kutsu kavereita ja sukulaisia kylään, tutustukaa uuteen asuinympäristöön ja luokaa yhteisiä kivoja muistoja!

  Lisävinkkejä sujuvaan muuttoon löydät täältä:  12 timanttista vinkkiä ensimmäiseen muuttoon.
Vinkit ekologiseen ja opiskelijabudjettiin sopivaan elämäntapaan


Sisusta opiskelija-asuntosi ekologisesti ja edullisesti 

Opiskelijabudjetilla voi sisustaa kodin kauniisti ja ekologisesti. Suosi uuden sijasta käytettyä, tuunaa ja maalaa, piristä kotia viherkasveilla –  mieluisa ja kodikas sisustus syntyy myös pikkurahalla.

Kaunis sisustus syntyy yhtenäisestä tyylistä. Onko tyylisi skandinaavinen, industrial vai runsaan boheemi? Kun tyyli onselvä, etsi sopivia käytettyjä huonekaluja Facebook-kirpputoreilta ja second hand -liikkeistä, kuten  Kontti, Kierrätyskeskus  ja Fida.  Kysy huonekaluja ja sisustustavaroita myös vanhemmilta, sukulaisilta ja kavereilta – jos ei omaksi niin lainaksi. Mahtavia löytöjä osuu kohdalle myös netin kauppapaikoilla tori.fi ja huuto.net. Kokeile tehdä oma ilmoitus, niin pääset valitsemaan tarjotuista tuotteista parhaat päältä! 

Jos saat luvan maalata asuntoa, näet esimerkiksi  Tikkurilan sovelluksesta, miltä AR:n keinoin lisätty väri kotonasi tai huonekalussa näyttäisi. Entä oletko kätevä käsistäsi? Silloin saat ihania persoonallisia esineitä kunnostamalla ja muokkaamalla, täältä käyttökelpoisia vinkkejä: Huonekalujen tuunaus – uusi elämä ja ilme vanhoille kalusteille ja Ekologiset DIY-sisustusvinkit kierrätysmateriaaleista

Viherkasvit tuovat vehreää viihtyisyyttä pieneenkin kotiin. Kysy pistokkaita tuttaviltasi tai kasvata viherkasveja hedelmäosaston antimista.

Näin teet ekologisia valintoja opiskelijabudjetilla


Kyllä! Ekologisuus ei ole vain varakkaiden etuoikeus. Monilla pienillä arkisilla valinnoilla voit toimia ympäristön parhaaksi ja säästö näkyy usein kukkarossakin. Kokeile ainakin näitä seuraavia hyväksi havaittuja keinoja shoppailuun, syömiseen ja liikkumiseen.

1. Osta ekologisesti


Osta käytettynä ja tarkista aina, että tuote on laadukas. Pysähdy miettimään, tarvitsetko tuotetta todella vai onko se vain hetken mielihalu? Ennen ostopäätöstä kannattaa käydä mielessään läpi  vastuullisen shoppailijan muistilista. Kun tiedät oman tyylisi, niin et tee myöskään hutiostoksia! Hyvillä ekologisilla valinnoilla voit puolittaa vaatekaappisi hiilijalanjäljen. Järeä keino shoppailun vähentämiseen on ryhtyä ostolakkoon joko joidenkin tuotteiden osalta tai tietyksi ajaksi. Innosta kaverit mukaan, niin voitte jakaa kokemuksia!

2. Liiku julkisilla tai pyörällä

Ympäristöystävällisyys ja opiskelija-alennus ovat hyviä syitä käyttää julkisia. Vielä astetta parempi vaihtoehto on pyöräily, joka kohottaa sekä mielialaa että kuntoa ja säästää luontoa. Lue lisää, kuinka jo yksi viikoittainen pyörämatka opiskelupaikalle vaikuttaa hiilijalanjälkeen.  

3. Suosi kasviksia ja suunnittele ruokalistat etukäteen

Kasvisten suosimisesta ilahtuvat niin lompakkosi kuin luontokin.  Kokeile tuttua ruokia lihattomina versioina. Maukkaita kasvisruokareseptejä esittelevät mm.  WWF   ja  Martat. Suunnittelemalla ruokalistat etukäteen vältyt mielihalushoppailulta ja ruokahävikiltä. Tee siis kauppalista ja suosi sesongin antimia. Tai kasvata iloksi ja hyödyksi ruokakasveja omalla ikkunalaudalla tai parvekkeella. 

4. Lainaa, korjaa ja tee itse

Kaikkea ei tarvitse omistaa itse! Tehkää kaveripiirissä luettelo omistamistanne erityistavaroista, joita kaveritkin voivat laitana. Tarkista myös lähikirjastosi tarjonta, sieltä voi löytyä porakone tai nokkakärryt. Kokeile myös, onnistuisitko korjaamaan tavarat käyttökuntoon – tutustu  koottuihin korjausvinkkeihin, joissa on helppoja ohjeita tavallisimpiin vaatteiden ja tavaroiden korjaamiseen. Keittiön kaapista löytyvistä aineista voit myös valmistaa ekologista  arkikosmetiikkaa ja monia  ekologisia siivousaineita.


5. Valitse ilmastoystävällistä sähköä ja säästä

Fortumilta saat  edullisella, kiinteällä opiskelijahinnalla sähköä, joka on tuotettu kokonaan päästöjä aiheuttamatta. Vielä opiskelijahinnastakin saat leikattua sähkölaskuasi kevyeämmäksi, jos osallistut lisäksi Pikku Juttu -etuohjelmaamme! Pikku Jutussa arjen pieniin ilmastohaasteisiin osallistumalla ansaitset ilmaisia aurinkosähkötunteja – ja pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi.

Tilaa päästötöntä sähköä kotiisi opiskelijahintaan tästä.

Tutustu Pikku Juttuun tästä.

Lataa Muuttajan check list

New call-to-action